Cine suntem?

 În prezent, UNCST-BOVICOOP este formată din 23 de cooperative agricole de creștere a bovinelor, provenind din 11 județe ale țării, reunind 500 de exploatații agricole reprezentate de aproximativ 1000 de fermieri și deținând un număr de peste 35.000 de bovine, cu un total de 190.000 l lapte/zi livrați spre piața româneasă și un efectiv de 900 bovine din rase de carne.

Membrii asociați

UNCST-BOVICOOP întrunește  23 de cooperative agricole de creștere a bovinelor din 11 județe ale României.

Mai departe

Cum să devii membru UNCST-BOVICOOP

Mai multe informații despre cum să deveniți membru al Uniunii în calitate de cooperativă agricolă:

De la înființare până astăzi

Istoria noastră

  • 2021
  • 2022
  • 2023

Înființare Uniunea de Ramură Națională a Cooperativelor din Sector Taurin-BOVICOOP- cu personalitate juridică, la Tribunalul Cluj cu sediul în județul Cluj, comuna Apahida, str. Libertății nr. 335 și punct de lucru în municipiul București, str. Vasile Lascăr, nr. 5-7, identificată prin CIF 44618420/ 20.07.2021, purtând numărul de înregistrare în Registrul Unic al Transparenței Intereselor: 237070947408-07. 

Membrii fondatori au fost în număr de 9, întrunind 7 județe ale României (Bihor, Botoșani, Cluj, Satu Mare, Sălaj, Maramureș, Timiș): ARDEAL LACT COOPERATIVA AGRICOLĂ, BOVI SOMEȘ COOPERATIVA AGRICOLĂ, CRIȘANA LACT COOPERATIVA AGRICOLĂ, FERMELE DE NORD MOLDOVA COOPERATIVA AGRICOLĂ, GENETICA DIN TRANSILVANIA COOPERATIVA AGRICOLĂ, SAMUS LACT COOPERATIVA AGRICOLĂ, SOMEȘ ARIEȘ COOPERATIVA AGRICOLĂ, SOMEȘ CODRU COOPERATIVA AGRICOLĂ, TIMLACTAGRO COOPERATIVA AGRICOLĂ.
 

Uniunea de Ramură Națională a Cooperativelor din Sector Taurin- BOVICOOP, și-a extins perspectiva, astfel că s-a înființat un punct de lucru în București, în apropiere de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, fiind angajat Executivul Uniunii, Iasmina Blidar. 
În primele 3 luni de la angajarea Directorului Executiv, UNCST-BOVICOOP și-a dublat număr membrilor cooperatori, devenind 16, întrunind alte 2 județe (Arad și Harghita):AGROZOOTEHNICA SOMEȘANA COOPERATIVA AGRICOLĂ, BOVAGRO PIȘCARI COOPERATIVA AGRICOLĂ, COOPERATIVA AGRICOLĂ A FERMERILOR LACTOVEST VARIAȘ, CSENGO COOPERATIVA AGRICOLĂ, PRELUCRAREA ŞI VALORIFICAREA LAPTELUI TROTUŞ COOPERATIVA AGRICOLĂ, SCHONTOL INNOVATIVE COOPERATIVA AGRICOLĂ, TÂRNAVA MARE COOPERATIVA AGRICOLĂ.

În ultimele 3 luni ale anului 2022, au cooptat alte 3 cooperative agricole de creștere a bovinelor: AGRO-GLOBAL-INEDIT COOPERATIVA AGRICOLĂ, COOPERATIVA AGRICOLĂ DĂRMĂNEȘTI, PÎRTEȘTEANCA COOPERATIVA AGRICOLĂ, anul 2022 închizindu-se cu un total de 19 cooperative membre ale UNCST-BOVICOOP.
Ca și structură asociativă, cu un impact major asupra sectorului bovin din România, am devenit parteneri de dialog interinsituțional cu toate organele reprezentative din țară (MADR, APIA, AFIR, ANZ, ANSVSA, ANPC). Am contribuit la elaborarea Planului Național Strategic, ajungând chiar membrii ai Comitetului de Monitorizare PS-PAC 2023-2027.
Promovarea UNCST-BOVICOOP și implicit a cooperativelor asociate, s-a realizat prin intermediul mass-media, prezențe ale consiliului director în cadrul emisiunilor de specialitate, a conferințelor, târgurilor și tutor evenimentelor agricole și zootehnice din țară și dinafara ei. 
Dorința de a ne face cunoscuți, ne-a ambiționat în organizarea Simpozionului ”BOVICOOP-dezvoltare și cooperare”, eveniment devenit tradiție, desfășurat pentru Ediția I, la Suceava, în urma căruia au aderat 3 noi cooperative la UNCST-BOVICOOP și s-au creat colaborări cu firmele de inputuri.

Din respect pentru munca fermierilor asociați în cooperative, la finalul anului 2022, am organizat un manifest în județul Satu Mare, la sediul Cooperativei Samus Lact, unde s-au supus atenției 3 aspecte:
1.    Produse neconforme la raft- drept urmare a apărut Legea Laptelui 307/2022, care a reglementat separarea produselor lactate naturale, de cele cu ”grasimi vegetale” în conținut;
2.    Necesitatea unui sprijin financiar în sectorul bovin ca urmare a expansiunii prețurilor la electricitate, motorină și inputuri, cerere soluționată prin schema de ajutor de stat pentru susținerea activității crescătorilor din sectorul bovin, în anul 2022, în contextul crizei provocate de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, cuantum de 100 euro/beneficiar;
3.    Necesitatea elaborării unui sprijin financiar ca urmare a secetei pedologice din anul 2022, cerere soluționată prin scheme de ajutor de stat sub forma de grant acordat producătorilor agricoli pentru unele culturi agricole afectate de seceta pedologică.
 

Înființarea Cooperativei Agricole de grad III- BOVICOOP, care aduce pe piața produselor alimentare brandul ”NATURLACT”, o marcă înregistrată care procesează materia primă colectată de la membrii cooperatori și aduce pentru prima oara pe piața românească produse autohtone provenite la fermieri asociați în cooperative.
    Uniunea de Ramură a Cooperativelo din Sector Taurin- BOVICOOP, a organizat, pentru membrii săi, schimburi de experiență în: UNGARIA, AUSTRIA, POLONIA, SPANIA.
    Începutul anului 2023, a adus scăderi majore de preț pentru materia primă (lapte), astfel că am organizat un nou protest, la Sălaj de data aceasta, la sediul Cooperativei Bovi Somes, pentru a atrage un semnal de alarmă în întreaga țară. Manifestul a avut ca și efect îmbunătățirea relațiilor cu procesatorii și retailerii.
    UNCST-BOVICOOP a fost inițiatoarea primei reuniuni ale tuturor actorilor implicați în lanțul alimentar(producători, procesatori, retaileri, distribuitori), ocazie care a conciliat relațiile tensionate între cei implicați, sub îndrumarea prim-ministrului  României, de la acea vreme, Nicolae Ciucă. Ședințele de lucru, s-au desfășurat la Palatul Victoria, care ne-a adus victoria pe rafturile magazinelor alimentare: limitarea adaosului comercial la 20%.
Pentru a veni în sprijinul crescătorilor de bovine, am reușit, în colaborare cu celelalte asociații de profil și MADR, a concepe o nou ”sprijin cuplat pentru porumb siloz”, respectiv ”creșterea nivelului de bunăstarea a bovinelor prin pășunat extensiv pe pajiști în condiții optime de sustenabilitate”.
Anul 2023, ne-a făcut pentru prima oară panticipanți ai târgurilor AGRARIA și AGRIPLANTA, legând o excelentă colaborare cu DLG Intemarketing.
Tot în acest an, am lansat Caravana BOVICOOP, care oferă șansa unui transfer vast de cunoștințe teoretice, din partea speaciliștilor, în vederea îmbunătățirii activităților din ferme, a calității și cantității materiilor prime livrate (lapte/carne). Caravana seminariilor tehnice realizate exclusiv pentru fermierii asociați în cooperative, a avut ca și inițiativă doleanța noastră, ca și Uniune a cooperativelor, de a ajunge la membrii membrilor, în fapt pe dânșii îi reprezentăm și dânșii ne reprezintă. S-au realizat seminarii în următoarele județe ale României: Satu Mare, Sălaj, Bihor, Botoșani, Timiș.
    Tradiția Simpozionului ”BOVICOOP- dezvoltare și cooperare”, a continuat în 2023, cu  a II a Ediție, eveniment organizat de această dată la Mureș, în urma căruia au aderat 2 noi cooperative agricole de creștere a bovinelor.
    Anul 2023 se încheie pentru UNCST-BOVICOOP, cu un număr de 21 de cooperative membre și o multitudine de noi proiecte pentru anul 2024.