Uniunea de Ramură Națională a Cooperativelor din Sectorul Taurin- BOVICOOP, este o persoană juridică înregistrată în România, cu sediul în județul Cluj, comuna Apahida, str. Libertății nr. 335 și punct de lucru în municipiul București, str. Vasile Lascăr, nr. 5-7, identificată prin CIF 44618420/ 20.07.2021, purtând numărul de înregistrare în Registrul Unic al Transparenței Intereselor: 237070947408-07.
Forul decizional statutar al asociației este Adunarea Generală a Membrilor, iar conducerea este asigurată de un Consiliu Director format din 5 membri aleși și un Președinte, domnul Daniel Frei. Executivul Uniunii este reprezentat de Directorul Executiv Iasmina Blidar.
Cooperativele membre U.N.C.S.T.- BOVICOOP, sunt în număr de 23 provinind din 11 județe ale României (Arad, Bihor, Botoșani, Bistrița, Cluj, Harghita, Satu Mare, Sălaj, Suceava, Maramureș, Timiș), reunind împreună până la 500 de exploatații agricole reprezentate de aproximativ 1000 de fermieri și deținând un număr de peste 35.000 de bovine, cu un total de 190.000 l lapte/zi livrați spre piața româneasă. De precizat este că U.N.C.S.T.-BOVICOOP, deține atât ferme de creștere a bovinelor de lapte, cât și de carne, având un efectiv de 900 bovine de carne din rasa Angus și Limousine, restul fiind de lapte.
Înfiiințarea Uniunii de Ramură Națională a Cooperativelor din Sectorul Taurin- BOVICOOP a avut ca fundament nevoia fermierilor mici și mijlocii de a se asocia într-un organism reprezentativ în vederea îmbunătățirii, dezvoltării și eficientizării sectorului taurin.
Participarea beneficiarilor la acțiunile organizației nu sunt condiționate de apartenența lor la anumite ideologii, doctrine, religii, partide sau alte organizații.
Scopurile întreprinse de U.N.C.S.T- BOVICOOP sunt următoarele:
- Reprezintă și apără interesele cooperativelor agricole membre în relațiile cu administrația publică, autoritățile statului, persoane fizice sau juridice, publice ori private, organisme naționale și internaționale, mass-media;
- Preia de la membrii opinii, propuneri politice, probleme din sectorul bovin pentru care întocmește documente de susținere pe care le fundamenteză, le depune și le susține în fața autorităților;
- Realizarea și promovarea unei strategii clare a filierei pe cele două secțiuni: lapte bovine și carne bovine în vederea asigurării necesarului de lapte crud și produse lactate, carne și produse din carne pentru populația din România;
- Asigură implicarea cât mai multor cooperative din sectorul bovin în U.N.C.S.T.-BOVICOOP și a Uniunii în structuri asociative de impact (federații/confederații);
- Faciliteaza accesul la subvenții, plăți fiscale, surse de finanțare, precum și la inițieri/modificări legislative în favoarea membrilor cooperatori.