Uniunea de Ramură Națională a Cooperativelor din Sector Taurin- BOVICOOP, și-a extins perspectiva, astfel că s-a înființat un punct de lucru în București, în apropiere de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, fiind angajat Executivul Uniunii, Iasmina Blidar.
În primele 3 luni de la angajarea Directorului Executiv, UNCST-BOVICOOP și-a dublat număr membrilor cooperatori, devenind 16, întrunind alte 2 județe (Arad și Harghita):AGROZOOTEHNICA SOMEȘANA COOPERATIVA AGRICOLĂ, BOVAGRO PIȘCARI COOPERATIVA AGRICOLĂ, COOPERATIVA AGRICOLĂ A FERMERILOR LACTOVEST VARIAȘ, CSENGO COOPERATIVA AGRICOLĂ, PRELUCRAREA ŞI VALORIFICAREA LAPTELUI TROTUŞ COOPERATIVA AGRICOLĂ, SCHONTOL INNOVATIVE COOPERATIVA AGRICOLĂ, TÂRNAVA MARE COOPERATIVA AGRICOLĂ.
În ultimele 3 luni ale anului 2022, au cooptat alte 3 cooperative agricole de creștere a bovinelor: AGRO-GLOBAL-INEDIT COOPERATIVA AGRICOLĂ, COOPERATIVA AGRICOLĂ DĂRMĂNEȘTI, PÎRTEȘTEANCA COOPERATIVA AGRICOLĂ, anul 2022 închizindu-se cu un total de 19 cooperative membre ale UNCST-BOVICOOP.
Ca și structură asociativă, cu un impact major asupra sectorului bovin din România, am devenit parteneri de dialog interinsituțional cu toate organele reprezentative din țară (MADR, APIA, AFIR, ANZ, ANSVSA, ANPC). Am contribuit la elaborarea Planului Național Strategic, ajungând chiar membrii ai Comitetului de Monitorizare PS-PAC 2023-2027.
Promovarea UNCST-BOVICOOP și implicit a cooperativelor asociate, s-a realizat prin intermediul mass-media, prezențe ale consiliului director în cadrul emisiunilor de specialitate, a conferințelor, târgurilor și tutor evenimentelor agricole și zootehnice din țară și dinafara ei.
Dorința de a ne face cunoscuți, ne-a ambiționat în organizarea Simpozionului ”BOVICOOP-dezvoltare și cooperare”, eveniment devenit tradiție, desfășurat pentru Ediția I, la Suceava, în urma căruia au aderat 3 noi cooperative la UNCST-BOVICOOP și s-au creat colaborări cu firmele de inputuri.
Din respect pentru munca fermierilor asociați în cooperative, la finalul anului 2022, am organizat un manifest în județul Satu Mare, la sediul Cooperativei Samus Lact, unde s-au supus atenției 3 aspecte:
1. Produse neconforme la raft- drept urmare a apărut Legea Laptelui 307/2022, care a reglementat separarea produselor lactate naturale, de cele cu ”grasimi vegetale” în conținut;
2. Necesitatea unui sprijin financiar în sectorul bovin ca urmare a expansiunii prețurilor la electricitate, motorină și inputuri, cerere soluționată prin schema de ajutor de stat pentru susținerea activității crescătorilor din sectorul bovin, în anul 2022, în contextul crizei provocate de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, cuantum de 100 euro/beneficiar;
3. Necesitatea elaborării unui sprijin financiar ca urmare a secetei pedologice din anul 2022, cerere soluționată prin scheme de ajutor de stat sub forma de grant acordat producătorilor agricoli pentru unele culturi agricole afectate de seceta pedologică.